
Ergonomia w mieszkaniu. Funkcjonalna kuchnia
W kuchni spędza się naprawdę dużo czasu i oprócz tego, jak będzie wyglądać wizualnie, niezwykle ważna jest funkcjonalność. A funkcjonalna kuchnia to ergonomiczna kuchnia.
Zasada złotego trójkąta
Niezależnie od kształtu pomieszczenia warto pamiętać o zasadzie złotego trójkąta, która tworzy coś na podobieństwo linii produkcyjnej. Rozpoczynając pracę przy przyrządzaniu posiłku zaczynamy od wyjęcia składników z lodówki lub/i szafek przeznaczonych do przechowywania. Następnie myjemy składniki, kroimy i gotujemy. To argumentuje zasadę złotego trójkąta, czyli ustawienie najważniejszych sprzętów kuchennych, tj. lodówka, zlewozmywak i kuchenka. Aby praca w kuchni była wygodna suma boków trójkąta nie powinna być mniejsza niż 360cm i nie większa niż 650cm. Projektując ergonomiczną kuchnię warto wziąć pod uwagę ile osób najczęściej będzie z niej korzystało. Tam, gdzie będzie to jedna osoba, wygodna długość łączna ścian, przy których będą blaty to 3m, natomiast tam gdzie będą to dwie osoby lub gotuje się naprawdę dużo – 7m.
Kształty zabudowy w kuchni
Są różne kształty kuchni i należy powyższą zasadę skonfigurować w zależności od potrzeb.
Zabudowa w jednej linii okaże się najmniej ergonomiczna, lecz by i tu ułatwić sobie życie najlepiej ustawić sprzęty w następującej kolejności: lodówka, zlewozmywak, kuchenka pamiętając, że przed szafkami (szafki-ściana, szafki-szafki, szafki-stół) powinna być przestrzeń 120cm.
Gdy mamy do dyspozycji szeroką kuchnię (min. 240cm) możemy pozwolić sobie na zabudowę dwurzędową, a nawet w kształcie liter U, L, G. Optymalnym jest ustawienie lodówki po jednej stronie, zaś zlewu po przeciwnej stronie, a kuchenki tuż obok lub zlewozmywak obok lodówki a kuchenka naprzeciwko. Z punktu widzenia ergonomii w kuchni przemieszczanie się od jednego sprzętu do kolejnego (lodówka, zlew, kuchenka) nie powinno być większe niż 2 kroki.
Blat roboczy
Blat roboczy, z którego najczęściej korzystamy podczas przygotowywania posiłków to ten między zlewozmywakiem a kuchenką, a więc powinien on być najdłuższy. Jego najkorzystniejsze wymiary to od 60cm do 120cm. Natomiast blaty pomocnicze, czyli między lodówką a zlewozmywakiem, a także sprzętami i ich krańcami winny być nie krótsze niż 40cm.
Jak już jesteśmy przy blatach to wspomnę o tym, że ich wysokość to zazwyczaj 85-90cm. Odległość pomiędzy nimi a szafkami wiszącymi to 60cm. Szafki wiszące są płytsze, więc bez obaw, że ktoś będzie się o nie obijał 😉
Podział na odpowiednie strefy
Poza powyższymi wymiarami i zasadą złotego trójkąta, aby kuchnia była funkcjonalna należy wziąć pod uwagę podział na odpowiednie strefy. W zależności od źródeł podaje się, że mamy 4 lub 5 stref, tj:
- przechowywanie: garnki, sztućce, zastawa, naczynia
- zapasy: lodówka, szafki na żywność (często łączy się ją ze strefą przechowywania>
- zmywanie: zlewozmywak, zmywarka, kosz na śmieci
- przygotowywanie: blat roboczy, stolnica, robot kuchenny
- gotowanie: piekarnik, kuchenka mikrofalowa, kuchenka
Mogłoby się wydawać (i słusznie), że stół jest częścią kuchni i o nim należałoby wspomnieć przy ergonomii w kuchni, lecz o tym będzie osobny post dotyczący ergonomicznej jadali ERGONOMIA W MIESZKANIU. FUNKCJONALNA JADALNIA. Na dziś wystarczy informacji.
Zajrzyj do wpisów z serii ERGONOMIA W MIESZKANIU
Co to właściwie znaczy?
Światło
Funkcjonalna łazienka
Funkcjonalny przedpokój
Do następnego!


9 komentarzy
Ewelina
Nie słyszałam o zasadzie złotego trójkąta. Ale jak widzę po rysunkowym schemacie ma to wielki sens i ogromne znaczenie. Być może kiedyś mi się to przyda. 🙂
Karolina / Nasze Bąbelkowo
Funkcjonalność i wygoda przede wszystkim! Dla mnie bardzo ważne, żeby wszystko było pod ręką, na swoim miejscu – i żebym miała do wszystkich sprzętów zupełnie swobodny dostęp 🙂
Marta
Mam tak samo jak Ty. Nawet jak używam czegoś rzadko to chcę by było to dostępne. Strasznie mnie irytuje wyciąganie 5 różnych przedmiotów, żeby się do czegoś dostać. Dobrze zaprojektowana kuchnia to ogromna wygoda.
Malesza
Blog zdecydowanie dla mojej żony, genialna robota!
Marta
Dziękuję za miłe słowa. Bardzo się cieszę, że jest tu ktoś komu mogę pomóc. Zapraszam jak najczęściej 😉
artur
jeśli chodzi o zmywarkę dodam, że powinna ona sąsiadować ze zlewem. Zwiększy to komfort pracy w kuchni oraz podczas remontu ułatwi podłączenie zmywarki do sieci.
Janiszewska Marta
Dokładnie tak! Cenna uwaga 🙂
Sebastian
Warto pamiętać o zasadach ergonomii, jeśli zależy nam na tym, aby kuchnia była funkcjonalnym pomieszczeniem. Tutaj bardzo ważny jest wybór odpowiednich mebli i wyposażenia, a także ich usytuowanie. Należy to uzależnić od metrażu wnętrza.
Janiszewska Marta
Tak, zawsze zaczynamy planowanie pomieszczenia biorąc pod uwagę jego powierzchnię