janiszewska marta-suwałki-decluttering-organizacja w kuchni-duża wyspa kuchenna
Blog,  Inne,  Porządki

Poznaj sposoby na dobrze zorganizowaną kuchnię

Uwielbiamy piękne i czyste kuchnie, w których wszystko ma swoje miejsce. Niestety jej organizacja to ciężki kawałek chleba. Często brakuje miejsca lub po prostu jest jakoś… niefunkcjonalnie. Bo gdzie pomieścić to całe wyposażenie? Co zrobić, żeby dojście do czegoś nie wymagało wyciągnięcia wszystkich pozostałych rzeczy? Tu trzeba postawić na mądre wykorzystanie przestrzeni i fajne rozwiązania, które ułatwiają codzienne życie. Poznaj sposoby, które sprawią, że organizacja w kuchni przestanie być zmorą.

Zaprojektuj funkcjonalną kuchnię

Zasada złotego trójkąta

Jeżeli jesteś na etapie wymiany mebli kuchennych lub projektowania swojej wymarzonej kuchni to już teraz przemyśl, w jaki sposób ma wyglądać jej organizacja, na co potrzebujesz miejsca, z czego lubisz korzystać. Poznaj też zasady projektowania kuchni, czyli przede wszystkim zasadę złotego trójkąta. Kuchnia to pewnego rodzaju linia produkcyjna, a ta zasada podpowiada jak rozmieścić kluczowe urządzenia, by praca przebiegała sprawnie (więcej doczytasz TUTAJ).

Podział na strefy

Istotne z punktu widzenia funkcjonalności jest określenie kluczowych stref. Przechowywania, zapasów, zmywania, przygotowywania i gotowania. Na pozór brzmi banalnie, ale każda strefa składa się z kliku elementów, a nie pojedynczej szafki. O tym również już pisałam, więc odsyłam Cię TUTAJ. W ten sposób ułatwisz sobie i innym domownikom dostęp do poszczególnych elementów wyposażenia. Pamiętaj, aby w każdej strefie znalazły się szafki i szuflady w różnym rozmiarze, o różnej głębokości.

Duża ilość szuflad

Szuflady to świetne praktyczne wykorzystanie przestrzeni. W zasadzie można przechowywać z nich wszystko. Garnki, zastawę, sztućce i inne przybory, mały sprzęt AGD, żywność. Duża ilość szuflad oznacza łatwy dostęp do wszystkich rzeczy. Nie ma konieczności wyciągania 3 innych garnków, by dostać się do tego, którego akurat potrzebujesz.

Szafki cargo

Szafki cargo to synonim spiżarni. W nich zmieścisz naprawdę wiele zapasów i co najważniejsze fajnie można je w nich zorganizować. Dostęp jest z każdej strony, więc sprawa wygląda podobnie jak w przypadku szuflad.

janiszewska marta-suwałki-decluttering-organizacja w kuchni-projekt kuchni-szaro drewniana kuchnia

Organizacja w kuchni zaczyna się od pozbycia się nadmiaru

Organizacja w kuchni powinna rozpocząć się od przejrzenia wszystkich rzeczy, czyli od selekcji co jest rzeczywiście potrzebne, z czego korzystasz, co jest zniszczone lub uszkodzone. Na pewno znajdzie się kilka rzeczy, które możesz oddać, sprzedać lub wyrzucić. Najlepszym na to sposobem jest wyjęcie dosłownie wszystkiego na podłogę. Zobaczysz ile tego masz! Zastanawiając się czy coś powinno z Tobą zostać lub nie kierują się zasadą „nie używałam/em tego przez ostatnie pół roku, czyli tego nie potrzebuję”. A nawet jeżeli zdarzy się tak, że raz w roku byłoby to w użyciu, to po prostu zastanów się czy może jest ktoś od kogo możesz to pożyczyć.

Jeżeli masz w planach generalne porządki, które sprawią, że organizacja w kuchni będzie lepsza, czy w innym pomieszczeniu swojego domu to zajrzyj do wpisu o wiosennych porządkach. Znajdziesz tam również gotową listę zadań do pobrania, która ułatwia sprawę 🙂

–> Wiosenne porządki. Jak to zrobić, by utrzymały się na dłużej?

janiszewska marta-suwałki-decluttering-organizacja w kuchni-porządki w kuchni

Co i gdzie najlepiej trzymać?

Co i gdzie najlepiej trzymać, żeby kuchnia była dobrze zorganizowana i funkcjonalna?

Płytkie szuflady tuż pod blatem sprawdzą się na sztućce, noże do krojenia, przybory do gotowania. Jeżeli masz ich więcej to pomyśl nad ułożeniem w nich pojemników z przyprawami.

Głębsze szuflady, tak jak wspomniałam, mogłyby być miejscem przechowywania dosłownie wszystkiego. Pomogą Ci w tym specjalne organizery, przegródki i pojemniki.

Narożna szafka zazwyczaj jest tą problematyczną. Jeżeli masz specjalny kosz, który ułatwia dostęp do tego, co znajduje się w środku to super, jeżeli jednak masz tradycyjne półki schowaj tam, np. rzadko używane duże garnki i patelnie.

Szafki górne w organizacji kuchni to dobra przestrzeń na zastawę, kubki i szklanki, małe AGD. Nie polecałabym przechowywania w nich np. garnków.

Szafki pod sufitem to zdecydowanie miejsce na rzeczy, z których rzadko korzystasz. Dodatkowe naczynia czy zapasy.

janiszewska marta-suwałki-decluttering-organizacja w kuchni-jak przechowywać rzeczy w kuchni

Ułatw sobie życie z organizerami

Pamiętaj, żeby całe wnętrze dopasować pod siebie i domowników. To Wam ma się wygodnie pracować i spędzać czas w tej kuchni. Niezastąpione na pewno będą wszelkiego rodzaju organizery do szafek i szuflad. W sklepach z wyposażeniem znajdziesz ich całą masę w różnych rozmiarach i kształtach. Super sprawdzają się przegródki, które możesz modyfikować w dowolny sposób maksymalnie wykorzystując przestrzeń. W utrzymaniu porządku niezastąpione są organizery do przypraw i pojemniki na żywność. Przechowywanie w nich to utrzymanie świeżości produktów na dłużej, wykorzystanie miejsca oraz porządek. Nic Ci się nie rozsypuje, nie przewraca i nie musisz nic ustawiać piętrowo. Uważam, że fajnym rozwiązaniem jest są też wszelkiego rodzaju dodatkowe półeczki, koszyki, wieszaki, np. na kieliszki. Możesz je wsadzić do szuflady czy szafki, albo powiesić w jej wnętrzu.

Staraj się nie zagracać blatu. Jeżeli chcesz mieć coś pod ręką lub wyeksponować to korzystaj z estetycznych pojemników i tac. Sprawdzą się także relingi.

janiszewska marta-suwałki-decluttering-organizacja w kuchni-organizer do szuflady-organizery do kuchni

Jeżeli chcesz, żeby Twoja kuchnia była dobrze zorganizowana, to przede wszystkim zaprojektuj ją pod siebie, ale trzymając się podstawowych zasad. Zrób przegląd swoich rzeczy i poświeć trochę czasu na funkcjonalne ich rozmieszczenie, tak by mieć wszystko w zasięgu ręki. I pamiętaj, że im więcej małych stref przechowywania, tj. pojemniki i organizery, tym łatwiej jest zachować porządek.

janiszewska marta-suwałki-decluttering-organizacja w kuchni-dostosowanie kuchni pod sienbie

Dajcie znać w komentarzu jakie macie odczucia względem swojej kuchni. Jesteście zadowoleni z jej organizacji, czy raczej wymaga to podrasowania? 🙂

janiszewska-marta-blog-rudachata-podpis-pozdrawiam
Może Cię zainteresować

Ergonomia w mieszkaniu. Funkcjonalna kuchnia
Ergonomia w mieszkaniu. Funkcjonalna jadalnia
Ergonomia w mieszkaniu. Funkcjonalny salon
Wiosenne porządki. Jak to zrobić, by utrzymały się na dłużej?
Jak tanim kosztem odmienić kuchnię?

2 komentarze

  • Kamila

    Największy problem mam właśnie w kuchni z nadmiarem…Kubki, filiżanki, spodeczki, różne akcesoria. I wszystko jest na widoku, mimo że korzysta się z tego raz na jakiś czas. Szafki pod sufitem wydają się dobrym rozwiązaniem! 🙂

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *